Levent Özcan, Serkan Yılmaz, Murat Pekdemir, Elif Yaka

Kocaeli Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı, Kocaeli

Anahtar Kelimeler: idrar yolu infeksiyonu, ampirik tedavi; fosfomisin trometamol; ciprofloxacin

Özet

Giriş
Akut nonkomplike alt üriner sistem enfeksiyonları en sık ampirik antibiyotik reçete edilen enfeksiyonlardır. Acil Serviste (AS) güvenilir ve etkin bir antimikrobiyal ajan seçimi önemlidir. Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran akut nonkomplike üriner sistem enfeksiyonu olan hastalarda tek doz fosfomisin trometorol (FT) ve 3 gün siprofloksasinin (CP) klinik ve mikribiyolojik etkinliğinin karşılaştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntem
Bu randomize, tek kör, prospektif çalışmada acil servise semptomları son 72 saat içinde başlayan dizüri, idrara sıkışma hissi ve sık idrara gitme şikayeti ile başvuran bayan hastalar değerlendirildi. Bir grup hasta tek doz FT, diğer grup 3 günlük CP tedavisi aldı. İlk idrar kültürlerinde üreme olan hastalar çalışma grubunu oluşturdu. Tedaviden sonraki 7-10. günlerde klinik ve mikrobiyolojik kür değerlendirildi. Tedavi rejimlerinin etkinliği chi-square testi ile değerlendirildi.
Bulgular
Çalışmadaki 81 kadının yaş ortalaması 30±2’di. FT grubunda 40, Cp grubunda 41 hasta vardı. En sık izole edilen üropatojen 50 örnekte bulunan E coli’di (%61.3).
Klinik olarak iyileşme CP grubunda 38 (%93), FT grubunda 38 (%96) hastada saptandı (χ²: 0,347, df: 1, P=0,275). Bakteriyolojik eradikasyon CP grubundaki hastaların 27 (%65,8), FT grubundaki hastaların 32 (%80)’sinde elde edildi (χ²: 0,1591, df: 1, P=0,207). FT grubunda yalnızca 3 hastada (%7,5) pirozis görülürken CP grubunda 4 hastada (%10) pirozis görüldü. CP grubunda 5 hastada bulantı görüldü.
Sonuç
Nonkomplike üriner sistem enfeksiyonu olan kadın hastalarda tek doz FT ampirik antibiyotik olarak CP kadar etkin ve güvenlidir.