M. Duru1, Hayri Levent Yılmaz2, D. Altıntaş3, S. Güneşer3

1Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı
2Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Tıp Ünitesi
3Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji-immunoloji Bilim Dalı

Özet

Giriş: Astım atağı ile acil servise başvuran çocuklarda taburculuk sonrası oral metil prednizolon ve budesonid nebül tedavi seçeneği olarak tercih edilebilmektedir Bu çalışmanın amacı bu tedavi seçenekleri arasında fark olup olmadığını araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 dakika ara ile 3 doz 0,15 mg/kg salbutamol nebül tedavisine yanıt vermeyen, 6-14 yaşları arasında 20 hasta alındı. Hastaların hepsine 3 gün süre ile 6x0,15 mg/kg/gün salbutamol nebül tedavisi uygulandı. 10 hastanın tedavisine 3 gün süre ile oral metilprednizolon 3x1mg/kg/gün (en çok 60mg/gün) (Grup 1), diğer hastaların tedavisine 3 gün süre ile 2x0,5mg/gün budesonid nebül eklendi (Grup 2).
Bulgular: Her iki grup arasında yaş, cins, boy, ağırlık, hastalık süresi, atak sayısı, acile başvurduğu anda saptanan klinik parametreler ve astım bulguları yönünden bir fark yoktu (p>0,05). 0, 4, 8, 16, 24. saat, 3. ve 30. günlerde; astım skoru, pulmoner indeks, nabız ve solunum sayısı, öksürük, wheezing, PEF, arteriyel oksijen saturasyonu (SaO2 ), parsiyel arteriyel oksijen basıncı (PaO2), parsiyel arteriyel karbondioksit basıncı (PaCO2), FVC, FEV1, FEV1/FVC, FEF25-75, değerlendirildi. Hastalar taburcu edildikten 30 gün sonra tekrar değerlendirildi. Astım skoru, pulmoner indeks, solunum sayısı, öksürük ve wheezing’in düzelme süresi yönünden iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p> 0,05). Nabız sayısı ise grup 1’de, grup 2’ye göre daha kısa sürede normal değerlere düştü (p<0,05). PEF, SaO2, PaO2, PaCO2, FVC, FEV1, FEV1/FVC ve FEF25- 75 deki düzelme; Grup 1’de daha belirgin olmasına rağmen, bu fark iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05).
Sonuç: Nebülize budesonidin orta-şiddetli astımlı çocuk hastalarda oral metilprednizolon kadar etkilidir. Bu grupta oral veya intravenöz metilprednizolon çeşitli nedenlerle verilemeyen çocuklarda, nebülize budesonidin kullanım kolaylığı, tolerabilitesi, etkinliği gözönüne alındığında oral metilprednizilona alternatif olabileceği kanaatine varıldı.