Pınar Ünverir1, Tuba Dağ2, Hülya Peynirci2, Emine Demir2, Cana Canbay2, Ahmet Kaya2, Sedat Yanturalı1

1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı,izmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (öğrenci)

Özet

Giriş: Antikoagülan ajan kullanımına bağlı en önemli komplikasyon kanamadır. Dünya literatüründe bu konu ile ilgili veriler bulunmakla birlikte ülkemiz verileri kısıtlıdır. Çalışmamızın amacı, acil serviste varfarine bağlı kanaması olan hastaları n demografik ve klinik özelliklerini tanımlamaktır.
Gereç ve Yöntem: 2005-Mayıs 2006 tarihleri arasında acil servise başvurup, ‘International Normalized Ratio’ (INR) profili istenen tüm erişkin hastaların dosyaları incelendi. Varfarin kullanıp aşırı antikoagülasyonu olma durumu INR değeri >4 olarak tanımlandı. Varfarin kullanan, aşırı antikoagülasyon ile birlikte kanama komplikasyonu bulunan hastalar birinci grup, varfarin kullanan ancak aşırı antikoagülasyonu olmadan kanaması olan hastalar ikinci grup olarak sınışandırıldı. Hastaların klinik bulguları, hastaneye yatış ve taburculuk özellikleri SPSS 11.0 programı kullanılarak analiz edildi.
Bulgular: Varfarin kullanan 120 hastadan 28’inde (%33.6) aşırı antikoagülasyon bulundu. Birinci gruptaki hasta sayısı 14 (%11.6), ikinci gruptaki hasta sayısı ise 22 (%18.3) idi. Birinci ve ikinci grupta en sık görülen komorbid hastalık koroner arter hastalığı ve en sık antikoagülasyon endikasyonu atriyal fibrilasyon idi. Birinci grup hastalarda gastrointestinal ve intrakraniyal kanama, ikinci grup hastalarda ise hematüri en sık görülen kanama komplikasyonu idi. Aşırı antikoagülasyonu olan tüm hastaların %28.6’sına, birinci grup hastaların %50’sine, ikinci grup hastaları n ise %4.5’ine K vitamini verildiği görüldü. Birinci ve ikinci gruptaki hastaların çoğunluğunun acil servisten taburcu edildiği saptandı. Varfarin kullanan tüm hastalar içinde sadece iki hastada varfarin aşırı dozuna bağlı olarak ölüm saptanmıştır (%1.6).
Sonuç: Hastanemizde, varfarine bağlı kanama oranımız ve K vitamini uygulama oranımız literatüre göre daha yüksektir.