Murat Pekdemir1, Serkan Yılmaz1, Devrim Öztürk Dündar2, Mecit Uygun1

1Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Kocaeli
2Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı,kocaeli

Özet

Giriş: idrar yolu enfeksiyonu (iYE) acil servislerde sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. Tanısında idrar kültürü altın standarttır ve tedavinin sürdürülmesinde antibiyogramlardan yararlanılır. Ancak antibiyogram sonuçlarının elde edilmesi zaman aldığı için, iYE şüpheli hastalarda ampirik antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Neden olan etken ve seçilen antibiyotik tedavi başarısını etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı acil servisimize başvuran erişkin hastalardan istenen idrar kültür ve antibiyogram sonuçlarını incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Laboratuvar bilgi sistemi veritabanından Ocak 2006 - Haziran 2006 tarihleri arasında Acil Servisten istenen idrar kültürleri incelendi. Üreme olan örnekler ve antibiyogram sonuçları değerlendirildi.
Bulgular: idrar kültürü istenen 257 örneğin 90 tanesinde üreme saptandı. Altı hastada polimikrobiyal enfeksiyon saptandı. Seksen dört hastanın yaş ortalaması 48.04±17.9 (18-83) idi. Hastaların 60’ı (%71.4) kadındı. idrar kültürlerinde en sık karşılaşılan mikroorganizma E. coli (52 örnek, %57.8) olarak bulundu. Tüm örnekler incelendiğ inde ampisilin, trimetoprim/sülfometaksazol (TMP/SMX), ampisilin/sulbaktam (AMS) ve siproşoksasine (CIP) karşı antibiyotik direnci sırasıyla, %64.7, %43.7, %41.3 ve %37.6 idi. Antibiyotik direncinin daha az olduğu antibiyotikler amikasin (%3.6), gentamisin (%13.3), tobramisin (%14.5) ve nitrofurantoin (%17.6) olarak bulundu. E. coli üreyen örneklerde antibiyogramlar incelendiğinde ampisilin, CIP, levoşoksasin ve TMP/SMX’e karşı antibiyotik direnci sırasıyla %64, %48, %47.1 ve %40.4 olarak saptandı. Duyarlı antibiyotikler sırasıyla nitrofurantoin (%85.3), amikasin (%85), gentamisin (%82.4) ve tobramisin (%76.9) olarak saptandı.
Sonuç: Ampirik antibiyotik seçiminde sıklıkla tercih edilen CIP dahil TMP/SMX ve AMS’e karşı yüksek oranda direnç saptanmı ştır. iYE
olgularında ampirik antibiyotik seçiminin gözden geçirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.