Vermi Değerli1, Arif Alper Çevik2, ibrahim Türkçüer3, Tanzer Korkmaz4

1Emergency Service, Ataturk State Hospital, Izmir
2Osmangazi University Medical Center, Department Of Emergency Medicine, Eskisehir
3Pamukkale University Medical Center, Department Of Emergency Medicine, Denizli
4Emergency Room, Mardin State Hospital, Mardin

Özet

Giriş: Acil servise başdönmesi şikayetiyle başvuran hastalarda intravenöz (i.V.) olarak uygulanan diazepam, diphenhydramine ve dimenhydrinate’in tedavi etkinliği ve görülen yan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: On yedi yaş üzerinde acil servise esas başvuru şikayeti başdönmesi olan bütün hastalar çalışmaya alındı. 2 mg diazepam, 50 mg diphenhydramine veya 50 mg dimenhydrinate 2 dakikanın üzerinde i.V. olarak uygulandı. Daha sonra hastaların başdönmesi şikayetlerinin şiddeti (yürür, ayakta, oturur ve supin pozisyonları nda) Likert numeric (1-10) skala ile değerlendirildi. Bu sırada hastalarda oluşan ek semptom - bulgular ve yan etkilerde değerlendirmeye alındı. Bu temel değerlendirme ve ölçümler 60 dakika içerisinde yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 74 hasta dahil edildi. Üç ilacında başdönmesi semptomlarını azaltma da etkili olduğu bulundu. Gruplar arasında yan etki oluşması konusunda istatistiksel bir fark bulunmadı. Ama diphenhydramine ve dimenhydrinate’in 60 dakikalık sürede diazepamdan daha fazla sedasyon yaptığı görüldü (p=0.015). Diazepam grubunda sedasyon ve sersemlik hissi oluşmasının diğer gruplardan daha düşük düzeyde olduğu bulundu (p=0.025, p=0.033).
Sonuç: Diazepam, diphenhydramine ve dimenhydrinate acil serviste baş dönmesi tedavisinde etkin olarak aynı derecede kullanılabilir. Diazepamın daha düşük düzeyde sedasyon yaptığı unutulmamalıdır.