Doğaç Niyazi Özüçelik1, Mahir Kunt1, Meltem Akkaş1, Evvah Karakılıç1, M. Ali Karaca1, Fadime Karahisar1, Esin Gülkaya1, Zeynep Temizyürek1, Mücahit Emet1, Figen Coşkun1, Bülent Sivri1, Ahmet Şahin2

1Hacettepe University Hospital, Department Of Emergency Medicine, Ankara
2Hacettepe University Hospital, Administration, Ankara

Özet

Giriş: Afet zamanlarında acil servis’lerdeki (AS) afet triajı uygulaması, hastaneler için en büyük problemlerden birisidir. Bu çalışmanın amacı, bir hastane AS afet triaj’ı tatbikat ının başlangıç değerlendirmesindeki doğruluğunu ve zamanlamasını saptamaktır.
Gereç ve Yöntem: 1150 yatak kapasiteli Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri, Türkiye’nin başkenti Ankara’nın en büyük hastanelerinden birisidir. AS afet triajı tatbikatı 15 Haziran 2004 tarihinde ‘’Hacettepe Üniversitesi Hastane Afet Planı Kitabı’na’’ uygun olarak gerçekleştirldi. Tatbikatta bir tarafı Türkçe bir tarafı İngilizce olarak hazırlanmı ş olan Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Triaj Kartları kullanıldı. AS afet triaj tatbikatı için bomba patlaması senaryosu kullanıldı. Tatbikatta toplam 35 gönüllü görev aldı (acil tıp doktoru, hemşireler, paramedikler, hasta ve hasta yakını olarak 19 hastane personeli). Tatbikattan iki hafta önce gönüllülerin hepsine triaj eğitimi verildi. Tatbikat öncesinde AS önü triaj alanı olarak hazırlandı ve AS içi dört farklı alana ayrıldı (1. kırmızı, 2. sarı, 3. yeşil, 4. siyah). Bir acil tıp doktoru triaj alanında, bir acil tıp doktoru kırmızı alanda, bir acil tıp doktoru sarı alanda, bir acil tıp doktoru yeşil alanda ve bir acil hemşiresi siyah alanda görevlendirildi. Tatbikat bittiğinde, tatbikatı n zamanlaması ve triajın doğruluğu değerlendirildi ve diğer çalışmalarla karşılaştırıldı.
Bulgular: Hastaların hepsi hastanemize farklı araçlarla ulaştılar. Bütün hastalar Triaj alanında bir acil tıp doktoru tarafından teker teker değerlendirildikten sonra AS içind eki başlangıç stabilizasyonları için uygun olan farklı alanlara alındılar. Tüm hastalar yeni yerlerindeki görevliler tarafından tekrar değerlendirildi ve tedavileri planlandı. AS triaj tatbikatı daha önce yapılmış olan diğer çalışmalardaki tatbikatlardan (45 dakika - 2 saat) daha kısa sürede (8 dakika) tamamlandı ve tatbikatta daha önce raporlanmış olan diğer çalışmalardaki tatbikatlardan (%55 - %75) daha yüksek triaj doğruluğu saptandı (%100).
Sonuç: AS afet triaj tatbikat çalışmaları, hastanelerin afetler için yeterli hazırlığı yapıp yapamadıklarını görebilmeleri açısından hayati role sahip olan çalışmalardır.