Ceyhan Balcı Sengül1, Mustafa Serinken2, Cem Sengül3, Seyran BOZKURT4, Ayhan Korkmaz5

1Denizli Devlet Hastanesi, Psikiyatri Kliniği, Denizli
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Denizli
3Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı, Denizli
4Hatay Antakya Devlet Hastanesi Acil Servisi, Hatay
5Denizli Devlet Hastanesi,acil Servisi, Denizli

Özet

Giriş: Denizli Devlet Hastanesi (DDH) acil servisine bir yıl süresince intihar girişimi nedeniyle başvuran hastaların sosyodemografik özellikleri, intihar girişim yöntemleri ve nedenlerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: 01.01.2007-01.01.2008 tarihleri arasında DDH acil servisine intihar girişimi nedeniyle başvuran olgular geriye dönük olarak incelendi. Sosyodemografik özellikleri, intihar girişim nedenleri ve şekli, daha öncesinde intihar girişimlerinin olup olmadığına dair bilgiler doldurulan acil servis formlardan ve psikiyatrik kayıtlardan elde edildi.
Bulgular: Çalışma süresince DDH acil servisine intihar girişimi nedeni ile 745 hastanın başvurduğu kayıtlardan görüldü. Bunlardan psikiyatri polikliniği başvuruları olan 432 olgu (%58) çalışmaya alındı. Hastaların 332’si (%77) kadın, 100’ü (%23) erkekti. intihar girişimlerinin en sık 15-24 yaş grubunda olduğu saptandı. Medeni duruma göre intihar girişimlerinin kadınlarda evli olanlarda, erkeklerde bekar olanlarda daha fazla olduğu saptandı. Her iki cinsiyette de ilaç içerek intihar girişiminde bulunmak daha yaygındı ve psikiyatrik nedenler en önemli intihar nedeniydi.
Sonuç: Kadınların ve 15–24 yaş arası gençlerin daha sık intihar girişiminde bulunması, yine en yaygın yöntem olarak ilaçların kullanılması gibi sonuçlar ülkemizde yapılan çalışmalara benzer şekilde yüksek oranda bulundu.