Feriyde Çalışkan Tür, Ersin Aksay

S.b. İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştrıma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği

Anahtar Kelimeler: Acil tıp doçenti, akademik ilerleme, akademik yayın üretimi.

Özet

Amaç: Uluslararası yayın üretimi akademik ilerleme için mutlak şarttır. Doçentlik sonrasında klinik veya deneysel çalışmalar ve yayın üretimi, bilimselliğin gereği olarak devam etmelidir. Bu araştırmada, acil tıp doçentlerinin yayın üretiminin doçentlik öncesine göre farklılıklarının ortaya konması amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: 2009 öncesinde acil tıp doçenti ünvanı alan acil tıp uzmanları, tıp fakülteleri ve eğitim ve araştırma hastanelerinin web sayfalarının taranması ve kişisel görüşmeler yoluyla bulundu. Bulunan isimlerin Pubmed arama motoru kullanılarak uluslararası yayınları tarandı. Bu yayınlar; yazarın ilk isim olduğu araştırma makaleleri, isminin bulunduğu tüm araştırma makaleleri, ilk isim olduğu tüm yayınlar ve yazarın isminin olduğu tüm yayınlar olmak üzere 4 kategoride incelendi. Editöre mektuplar da yayın olarak kabul edildi. Bulunan yayınlar, doçentlik öncesi ve sonrası dönemde yayınlanmış olmalarına göre de ikiye ayrıldı.
Bulgular: Toplam 30 acil tıp doçenti çalışmaya alındı. Doçentlik öncesi ilk isim yayın hızının ortalaması 0.55±0.43 yayın/yıl iken, doçentlik sonrası ilk isim yayın hızının ortalaması ise 0.30±0.51 yayın/yıl olarak bulundu (p=0.02). Doçentlik öncesine göre doçentlik sonrasında, ilk isim araştırma makalesi (0.35’e karşı 0.26), toplam yayın sayısı (1.74’ karşı 1.63) ve toplam araştırma makalesi (1.301’e karşı 1.05) yayın hızında da düşüklük saptanmasına rağmen aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.
Sonuç: Acil tıp uzmanlarının uluslararası yayın üretim hızı, doçentlik sonrası dönemde düşmektedir.