Yeliz Şimşek, Salim Satar

Adana Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, Adana,türkiye

Anahtar Kelimeler: Acil, Boğulma, Glasgow Koma Skoru, Prognoz

Özet

Giriş: Çalışmamızda; acil servise boğulma başvurularında; demografik özellikleri, klinik ve biyokimyasal parametreleri kullanarak; vakaların yönetimini ve prognozunu etkileyecek faktörleri belirlemeyi amaçladık.
Metot: Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada acil servise Ocak 2011 ile Aralık 2012 tarihleri arasında suda batma/boğulma şikayeti ile başvuran erişkin ve çocuk hastaların demografik özellikleri, başvuru tarihleri, Glasgow koma skorları(GKS), kan sodyum ve potasyum düzeyleri, kan gazı analizleri, boğulmanın gerçekleştiği suyun özelliği, ölüm, taburculuk, yatış kararları hasta dosyalarından kayıt altına alındı. Hastaların klinik durumları Szpilman’nın basit skorlama sistemi ile sınıflandırıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi.
Bulgular: Boğulma/suda batmalar en fazla erkeklerde (%61), 15 yaş altında (%56,1), sıcak havalarda (%87,8) ve tatlı sularda (%70,7) görüldü. Dört hasta öldü ve ölen hastaların tümü 15 yaş altında idi. Tatlı ve/veya tuzlu suda boğulma ve/veya batma, kan elektrolit düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklik oluşturmamıştı. Szpilman’ın skorlama sistemine göre yapılan klinik sınıflama ile birlikte, GKS ve kan pH düzeyleri prognostik açıdan istatistiksel olarak anlamlı idi.
Sonuç: Risk altındaki yaş gruplarının eğitim ve görsel/yazılı medya ile bilinçlendirilmesi, açık sularda yeterli güvenlik önlemlerinin alınması, özellikle yaz aylarında daha dikkatli olunması ölümleri azaltacaktır. Hastaların prognozunun belirlenmesinde GKS, fizik muayene bulguları ve kan pH'sı kullanılabilir. Morbidite/mortaliteyi etkileyecek tüm parametrelerin birlikte kullanılabileceği detaylı yeni bir skorlama sistemi geliştirilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.